enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ
Hafif Yağmurlu
13°C
Tekirdağ
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
13°C
Pazartesi Çok Bulutlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
15°C
Çarşamba Çok Bulutlu
14°C

Uyku apnesi nedir, nasıl tedavi edilir? (Uyku apnesinin belirtileri ve nedenleri nelerdir?)

Uykuda nefesin 10 saniyeden daha uzun süre kesilmesi “apne” olarak adlandırılıyor. Uykuda nefesin kısmi kesilmesi ise horlama olarak ortaya çıkıyor. “Uyku apnesi” ve buna bağlı görülen “gündüz aşırı uykululuğu’ hayati sorunlara neden olabiliyor. Obstrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu gece boyunca defalarca tekrarlayabilir.UYKU APNESİNİN NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?Uyku apnesinin 3 temel bulgusu  horlama, hastanın eşi tarafından teyit edilen apne ve gündüz aşırı uyku halidir. Onun dışında nefes darlığı, 

Uyku apnesi nedir, nasıl tedavi edilir? (Uyku apnesinin belirtileri ve nedenleri nelerdir?)
18.10.2020 11:31
A+
A-

Uykuda nefesin 10 saniyeden daha uzun süre kesilmesi “apne” olarak adlandırılıyor. Uykuda nefesin kısmi kesilmesi ise horlama olarak ortaya çıkıyor. “Uyku apnesi” ve buna bağlı görülen “gündüz aşırı uykululuğu’ hayati sorunlara neden olabiliyor. 

Obstrüktif (tıkayıcı) Uyku Apne Sendromu gece boyunca defalarca tekrarlayabilir.

UYKU APNESİNİN NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyku apnesinin 3 temel bulgusu  horlama, hastanın eşi tarafından teyit edilen apne ve gündüz aşırı uyku halidir. Onun dışında nefes darlığı, 

sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, 
sık ve uzun süreli solunum durmaları uyku apnesinin belirtileri arasındadır. 

Uyku apnesinin oluşmasına sebep oluşturacak genel faktörler ise şunlardır:

Fazla kilolu olmak,

Büyük bademciklere ve geniz etine sahip olmak

Üst solunum yolundaki darlıklar

UYKU APNESİ TİPLERİ NELERDİR?

Uyku apnesi rahatsızlığının 3 adet tipi vardır. Bu tipler şunlardır:

Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi: Üst solunum yollarında tıkanıklığa yol açan faktörler nedeniyle ortaya çıkan tiptir. En yaygın olarak bu form görülür.

Santral Uyku Apnesi: Beyin solunumu kontrol eden kaslara uygun sinyaller göndermediğinde ortaya çıkan formdur.

Mikst Uyku Apnesi: Mikst uyku apnesi sendromu, kişide hem obstrüktif hem de santral uyku apnesi birlikte görülür.

UYKU APNESİ RİSKİNİZ VAR MI?

Boynun kısa ve kalın oluşu ve boyun çevresinin erkeklerde 43 cm, kadınlarda 40 cm üzerinde ölçülmesi.

Obeziteye bağlı olarak bel çevresinin erkeklerde 94 cm’den, kadınlarda 80 cm’den fazla olması. Uyku apnesi riski, boy kilo endeksi>29 olanlarda 8-12 kat artar.

UYKU APNESİ TANISI NASIL KONULUR?

Polisomnografi işlemiyle uyku laboratuvarlarının özel olarak hazırlanmış odalarında teknisyen gözleminde uyuyan hastaların uykuları esnasında kalp, beyin, solunum, kan-oksijen düzeyleri, göğüs ve ayak hareketleri gibi birçok verisi aynı anda kaydedilir. Verilerin değerlendirmesi sonrası hastaya uyku apnesi tanısı konulur. 

UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyku apnesi tedavisinde, hastalığın şiddetinden bağımsız olarak hemen her hastaya önerilen temel yaklaşım; kilo verdirmek, alkol, sigara ve sedatif ilaç kullanımının kısıtlanması, reflüyü önleyici tedbirler ve uyku pozisyonunun ayarlanmasıdır. 

Bunun dışındaeEğer üst solunum yollarında belirgin anatomik darlıklar varsa hastanın Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından cerrahi girişim yönünden değerlendirilmesi gerekir.

Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.

UYKU APNESİ NASIL ANLAŞILIR, TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.